3.11.2010

PPM??

Pension? Det är ju jättelångt dit ju..
Men det kan ju vara bra att veta hur man ska göra för att ha ngt att leva av när man väl kommer dit, det är ju bara typ 40 år kvar liksom :p

Från Aftonbladets hemsida!
Pengarna som en tredjedel missar
Många har inte sett över sitt PPM sparande

I Spara & placeras läsarfråga förra veckan svarade 39,5 procent att de inte sett över sina PPM-fonder. Men det kan löna sig att se över sparandet. Och det behöver inte handla om mer än en halvtimme per år.


– Jag tror att många är stressade över sitt pensionssparande och därför inte har tagit tag i sina PPM-fonder. Men det är väldigt enkelt att komma igång. Allt du behöver göra är att beställa hem din kod från Pensionsmyndigheten (extern länk). När du fått koden efter några dagar är det bara att logga in och välja fonder, säger SEB:s fondstrateg Roger Törnkvist.

Hur ofta behöver man se över fonderna?
– Det räcker med att se över fonderna en gång varje halvår. Men det beror också på hur stor risk du har i dina placeringar. Sammantaget bör det ändå räcka att lägga en halvtimme per år på sitt PPM-sparande om man har normalrisk på sin fondportfölj.

Hur mycket pengar handlar det om?
– Varje år avsätts 2,5 procent av din lön till pemiepensionen. Det kan verka som en ganska liten summa, men över tiden kan det betyda mycket för din pension. Ju yngre du är, desto mer tid har du på dig att lyckas med ditt PPM-sparande.

Vad är ditt bästa tips till den som tycker att det verkar svårt och krångligt med PPM-sparande?
– Gör det här till en trevlig stund. Sätt dig med en macka eller ett glas vin framför datorn när du ska se över ditt PPM-sparande. Det är faktiskt ganska kul att titta på sina fonder och se hur man lyckats.

Ska kolla vidare på det här så jag kan bli rik på äldre dagar :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar