2.19.2010

Hur skönt det än är

Så är det farligt att utsätta sig för för mkt sol, speciellt utan spf..
Använd alltid minst 15 och helst 30..

Felaktigt solande straffar sigBlek efter snö och rusk?
Då lockar säkert varma semesterparadis och solarieöarna.
Men var försiktig. Felaktigt solande kan straffa sig. Sola rätt


Många förstår inte vikten av att sola säkert. Det gäller att vara förståndig, för varje år får över 30 000 svenskar hudcancer. Välj istället att skydda dig och sola smart. Det är inte farligt att bli brun. Däremot måste huden vänjas sakta och ett felaktigt solande kan straffa sig 20 till 30 år senare. Rynkor i förtid och i värsta fall hudcancer.

Solarium hjälper inte!!!
En klyscha är att man tål sol bättre om man grundar i solarium. Det är snarare tvärtom. Huden tål solariets strålar men är fortfarande osolad hud. Solariet består dessutom mest av UVA stålar, som påverkare huden åldrande då de går djupt ner i huden och förstör våra kollagena och elastina trådar. Alltså det som gör vår hud elastisk och fast.

Nya prickar
Var uppmärksam och gå noggrant igenom din kropp och titta efter gamla märken som blivit större eller nytillkomna prickar. Melanom sitter ofta på benen, vid bålen, och på armarna. De flesta melanom märken är ojämna till formen, har ofta en röd inflammerad kant och kan ha flera färger.

Råd inför semestern
Den starkaste solen på dygnet är mitt på dagen (mellan 11-14), därför är det även störst risk att bränna sig då. På sjön reflekteras solen och tar betydligt mer, så satsa på extra solskydd vid båtsammanhang, även huvudbonader och solglasögon. Solcremen bör alltid ha en faktor på minst 15 och helst 30spf . Rekommenderad soltid i början av solsemestern är 30 minuter om dagen. Därefter kan du öka tiden med 20 procent för varje dag, men inte mer än 2 timmar i sträck.

Tänk dessutom på
Att även om inte solen är framme, eller det är mulet, eller tom höst eller vinter så är alltid UV strålningen aktiv och förstör din hud. Använd därför en dagcreme med solskyddsfaktor.

Exempel på dagcremer med spf, du kan även använda ID Bare Minerals pulver foundation som har spf15.
Ecollagen Day Cream SPF 15

Utslätande dagcreme som omedelbart mjukgör huden och ger en synlig reducering av rynkor. Innehåller ett naturligt tripeptid-komplex som sätter igång hudens naturliga kollagenproduktion och på så vis slätar ut rynkorna inifrån. SPF15 förebygger hudens åldrande. Applicera varje morgon över ansikte och hals. 50 ml.


Sun-C SPF 20 från Nimue


Det finns självklart massa andra märken, fråga din hudterapuet för råd om vad du ska ha till just din hud :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar