5.17.2011

Röd hud = DÖD hud!

Myt : Man blir inte brun när man har solskyddsfaktor.

Sanningen - Solskyddet gör inte att du inte blir brun det är till för att skydda din hud mot farlig UV-strålning som skadar huden både direkt och på lång sikt.

Det du bränner idag syns kanske först om många många år, i form av mörka pigmenteringar (fläckar orsakade av melaninansamlingar). Men du ökar risken för malignt melanom -> hudcancer.

Dessutom förstör du hudens förmåga att behålla en god fuktkondition, du bryter ner hudens elastin och kollagen, det som gör huden hållfast och fyllig.

Gör såhär: Använd en dagcreme med uv-skydd, varje dag året om, för att skydda huden, även när det är molningt så tränger ca 50% av uv-strålarna igenom. Skyddet bör ligga omkring SPF 15. Tänk även på att du kan välja en makeup med SPF i, tex de flesta mineral makeuper innehåller Solskygg så som bareMinerals, jane Iredale.

Under sommarhalvåret bör du höja SPF skyddet eftersom att solen är närmre och vi klär oss tunnare och mindre täckande. Tänk på att smörja in de kroppsdelar som under dagen kommer att exponers i solen. Ansikte, hals, dekolltage (bröst) armar och handryggar.

La Roche-Posay Anthelios - finns på DocMorris

Välj ett solskydd med minst SPF 30, välj ett märke som har ett godkänt UVA skydd, det ska vara inringat i en cirkel. Då vet du att det är godkänt.

Fortsättning på sol följer imorgon..






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar